Proces

Onvoorziene ruimte naar zingeving

Ik had dit niet zien aankomen. Al is het heel logisch. Mijn vrouw gaat weer naar het werk, onze zoon een aantal dagen naar opvang en oppas. Hierdoor ontstaat voor mij meer ruimte waar ik naar uitkeek. Opeens was er bar weinig zingeving in mijn leven. Best confronterend!

Eenzaam?

Meer tijd om op te ‘moeten’ vullen, meer ruimte om gedachten en emoties toe te laten. Werk en collega’s zijn er niet. De volgende expositie die stond gepland voor aankomend weekend gaat helaas niet door. En op het wekelijkse sporten onder begeleiding raak ik uitgekeken, merk ik. Daar zit je dan thuis als jonge man in de huiskamer. Ondanks alle lieve mensen om ons heen geeft dit toch een eenzaam gevoel. Het wereldje is zo wel erg klein….


Zingeving

Deze ontstane ruimte biedt ook de mogelijkheid om te kijken naar nieuwe invulling en meer zingeving. Het is een kwestie van niet blijven hangen in emoties maar kijken naar de mogelijkheden die dit biedt. Zo ben ik aan het oriënteren naar de mogelijkheden voor mij in de omgeving te sporten in groepsverband. Denk ik na over workshops of cursussen om te volgen. Of mij aansluiten bij een vereniging, mits dit haalbaar is voor mij.

Dit betekent niet dat ik nu opeens meer energie heb om te besteden. Hier liep ik de eerste dagen hard tegenaan. Door extra ruimte is het verleidelijk om de touwtjes te laten vieren. Even alle aangeleerde handvatten en nodige hulpmiddelen links te laten liggen. Het is beter om eerst orde op zaken stellen en piekergedachten niet de leiding laten nemen. Alle keuzes heel bewust maken en niet overgaan op de automatische piloot. Er zijn genoeg mensen om mee af te spreken. Met het invullen van mijn dagen heb ik totaal geen moeite. Gelukkig verveel ik me nooit. Maar het gaat meer om met invullen van gemis. Het gevoel om ergens onderdeel van te zijn? Iets bij te dragen misschien? Zingeving.

Het proces gaat verder

Mijn proces zoals ik in beeld heb gebracht met ‘Wat je niet ziet’ is nog steeds actueel. Acceptatie, terugvinden van vertrouwen en het ontdekken van mogelijkheden hebben opeens weer mijn volle aandacht. Ik ben dan ook niet van plan om foto’s aan het project toe te voegen. Wel om op Instagram de eerder in beeld gebrachte emoties en situaties verder uit te diepen. Daarnaast ga ik actief aan de slag gaan met de onverwachte gevoelen om dit om te buigen naar iets positiefs. Hier op deze manier actief mee bezig zijn brengt rust en duidelijkheid. Dat merk ik nu al…

Author


Avatar

Michiel Koeman

Vader van pasgeboren zoon, hobbyfotograaf, sporter. Interesse voor online communicatie, tech, alles wat groeit en meer. Positief ingesteld, sociaal en een perfectionist. Hersenletsel opgelopen door een tumor.